AMSTERDAM - Het Islamitisch College Amsterdam krijgt vanaf 1 augustus geen subsidie meer, omdat er niet genoeg leerlingen zijn.

Dat heeft staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) dinsdag bekendgemaakt.

De school geldt sinds 2006 als 'zeer zwak'. Sindsdien is het aantal leerlingen afgenomen. Inmiddels zit de school al drie jaar onder het minimumaantal leerlingen dat nodig is om subsidie te krijgen. Dat betekent dat de geldkraan dicht moet.

Uitzondering

Van Bijsterveldt had in januari al laten weten dat ze niet van plan was een uitzondering te maken voor het Islamitisch College.

De reden daarvan is dat het onderwijs op de school volgens de inspectie structureel onder de maat is.

Vrijdag demonstreerden leerlingen en docenten in Slotervaart nog tegen het besluit om de school te sluiten.

Dalende trend

De staatssecretaris besloot om geen gebruik te maken van haar uitzonderingsbevoegdheid wegens ''de blijvend dalende trend van het aantal leerlingen in combinatie met de vastgestelde kwaliteit van het onderwijs van het ICA''.

''Verder heeft de school niet aannemelijk gemaakt dat de instroom van leerlingen in het schooljaar 2010/2011 zodanig zal toenemen dat de school weer boven de opheffingsnorm komt'', schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Kwaliteit

''Ondanks alle gepleegde inzet is het deze school niet gelukt om de kwaliteit en daarmee de aantrekkingskracht op leerlingen te vergroten. Dan rest voor mij als staatssecretaris slechts één conclusie: de bekostiging te beëindigen.''