AMSTERDAM - De in de Verenigde Staten tot 25 jaar cel veroordeelde Iraakse Nederlander Wesam al D. is dinsdag, eerder dan aangekondigd, teruggekeerd in Nederland.

Dat gebeurde uit veiligheidsoverwegingen, zegt zijn advocaat Victor Koppe.

De federale rechtbank in de Amerikaanse hoofdstad Washington legde Al D. zijn straf bijna een jaar geleden op, onder meer voor het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen in de Iraakse plaats Fallujah.

Hij mag Nederland het restant van zijn gevangenisstraf uitzitten.

Uniek

De terugkeer van Al D. na zijn veroordeling was één van de voorwaarden van Nederland om hem eind januari 2007 uit te leveren aan de Amerikanen.

Ook het omzetten van zijn straf naar Nederlandse maatstaven werd vooraf bedongen.

Het gaat om een unieke zaak. Al D. is de eerste en tot nu toe enige verdachte van het leggen van bermbommen in Irak die in de Verenigde Staten is berecht.

Opgelucht

Al D. is dinsdag al voorgeleid. Volgens Koppe is hij ''enorm opgelucht dat hij weer in Nederland is''. Zijn cliënt is nu ondergebracht in de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught.

Een Nederlandse rechter zal de in Amerika opgelegde straf omzetten naar een straf volgens het Nederlandse strafrecht. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend.

Koppe hoopt dat zijn cliënt snel vrij komt, al heeft in Amerika 25 jaar aan zijn broek gekregen.

Levenslang

Koppe: ''De Nederlandse maatstaven zijn heel anders dan die in de Verenigde Staten. Ook spelen de erbarmelijke omstandigheden waarin hij in de VS in de gevangenis heeft gezeten, een rol om hem snel vrij te laten.''

Al D. bekende in de Verenigde Staten dat hij in 2003 met anderen moordaanslagen met bermbommen op Amerikaanse militairen in Fallujah heeft beraamd.

In ruil voor zijn bekentenis kreeg hij 25 jaar gevangenisstraf in plaats van een proces waarin hij het risico zou lopen op een veroordeling tot levenslang.

Bermbommen

De man werd aangeklaagd, omdat hij uit Nederland naar Irak is gereisd en daar zou hebben geholpen bij het leggen van de gevreesde bermbommen.

Volgens Al D. was hij in 2003 naar zijn geboorteplaats Fallujah teruggekeerd om te gaan trouwen.

Filmopnames

Toen hij daar was, is hij door Iraakse strijders meegenomen en gedwongen om filmopnames te maken van explosieven die werden ingegraven op een openbare weg, zei hij nadat hij was opgepakt. Hij moest die opnames in het Westen laten zien.

Op de beelden is ook Al D. zelf te zien. Hij stelt onder meer vragen aan de strijders over wat ze doen en waarom. Op de film is ook te zien dat hij zelf aan de bermbommen zit en graaft.