AMSTERDAM - Een deel van de rechtszaak tegen pedoseksueel Sytze van der V. moet opnieuw worden gedaan. De Hoge Raad vernietigde dinsdag een deel van het vonnis van het gerechtshof in Den Bosch.

Een van de vier tenlastegelegde zedendelicten waarvoor hij was veroordeeld is volgens de raad niet bewezen. Daarom moet het hof zich nogmaals buigen over dit feit en de straf die Van der V. moet krijgen.

Van der V. werd in juni vorig jaar door het hof in Den Bosch veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan negen maanden voorwaardelijk en een proeftijd van vijf jaar, waarbij hij zich verplicht onder reclasseringstoezicht moet stellen.

Het hof bevond hem schuldig aan vier zedendelicten met minderjarige jongens.

Geen bewijs

Zo zou hij van augustus 2006 tot en met 23 juni 2007 herhaaldelijk ontucht hebben gepleegd met een van deze jongens. De advocaten van Van der V. voerden onder meer aan dat voor deze periode geen bewijs is.

Hoewel het OM de Hoge Raad had opgeroepen het cassatieberoep te verwerpen, is de raad het ermee eens dat de uitspraak van het hof geen bewijs bevat dat het feit zich in die periode afspeelde.

Gebiedsverbod

Van der V. kwam in september vrij. De pedoseksueel ligt momenteel overhoop met onder meer de gemeente Eindhoven, die hem na zijn vrijlating een gebiedsverbod oplegde.

Burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) vreesde voor eventuele rellen. Vanwege de zaak die nog liep bij de Hoge Raad hoefde Van der V. zich niet onder reclasseringstoezicht te stellen.

Ook in andere gemeenten was Van der V. niet welkom. Hij zei eerder zich 'uitgekotst' te voelen.