AMERSFOORT - Veilig Verkeer Nederland (VVN) komt met een landelijk meldpunt waar mensen onveilige verkeerssituaties kunnen melden.

Het gaat om bijvoorbeeld zebrapaden die op de verkeerde plaats zijn aangebracht, wegen in woonwijken waar te hard wordt gereden, ingewikkelde rotondes of een kruispunt waar veel (bijna-)ongevallen gebeuren.

VVN heeft de afgelopen jaren een succesvolle proef gedaan met een meldpunt in drie regio's. De telefoons stonden tijdens de proef 'roodgloeiend', liet de organisatie dinsdag weten.

Het landelijke telefoonnummer treedt halverwege volgend jaar in werking. Tot die tijd kunnen mensen terecht bij de drie meldpunten of bij een van de acht regionale steunpunten.

Advies op maat

Als een groep, bijvoorbeeld buurtbewoners, met een melding komt, geeft VVN advies op maat. Dat is opgesteld door verkeersdeskundigen. De groep gaat daarmee naar de wegbeheerder, gemeente of provincie, om de situatie te verbeteren.

VVN heeft tot nu toe niet veel ruchtbaarheid gegeven aan de meldpunten, maar moet nu 'toch echt serieus' aan het werk, gezien de vele telefoontjes, aldus een woordvoerder.