DEN HAAG/LEIDSCHENDAM - Het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL) wil het proces tegen ex-president Charles Taylor van Liberia 'verhuizen' naar de rechtszaal van het Hariri-Tribunaal in Leidschendam.

Dit is vernomen van bronnen bij beide internationale hoven.

Het proces wegens oorlogsmisdaden wordt nu nog gevoerd in een rechtszaal die het SCSL huurt van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

De VN besloten in 2006 om veiligheidsredenen om de Taylor-zaak van het onstabiele West-Afrika over te hevelen naar Nederland. Daar had het Strafhof een rechtszaal in de aanbieding omdat er nog geen processen werden gevoerd bij het in 2002 opgerichte hof.

Bemba

Dat is inmiddels veranderd: vanaf juli, als de zaak tegen ex-vicepresident Jean-Pierre Bemba van de Democratische Republiek Congo van start gaat, wil het ICC drie processen tegelijk voeren, terwijl er maar twee volwaardige rechtszalen zijn. Het wordt dan moeilijk voor Taylor ruimte te blijven vrijmaken.

Het Hariri-Tribunaal op zijn beurt is in dezelfde situatie als het ICC in 2006: er worden nog geen processen gevoerd want er is nog niemand aangeklaagd. Het vorig jaar opgerichte eerste internationale terrorismetribunaal onderzoekt de aanslag op de Libanese ex-premier Rafik Hariri in 2005.

Inrichting

In het voormalige AIVD-gebouw in Leidschendam-Voorburg wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de inrichting van de rechtszaal van het Hariri-Tribunaal. Bij het SCSL hoopt men dan ook de Taylor-zaak uiterlijk op 10 mei te kunnen 'verhuizen'.

Charles Taylor is het tweede voormalige buitenlandse staatshoofd dat in Nederland voor een internationaal hof wordt berecht wegens oorlogsmisdaden. Ex-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië overleed in 2006 tijdens het vijfde jaar van zijn marathonproces voor het Joegoslavië-Tribunaal.