RIJSWIJK - De Nederlandse stichting Pink Army zet de rechtszaak tegen de Amerikaanse oud-generaal John Sheehan niet door.

Pink Army komt tot dit besluit omdat de Amerikaan spijt heeft betuigd over zijn opmerkingen dat de val van Srebrenica mede te wijten was aan de aanwezigheid van homoseksuelen in het Nederlandse leger.

Dat heeft een woordvoerder van Pink Army in de nacht van maandag op dinsdag bekendgemaakt.

Smaad

De Nederlandse stichting Pink Army besloot vorige week de Amerikaanse oud-generaal John Sheehan voor de rechter te dagen wegens smaad en belediging. De Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht, de belangenorganisatie voor homo's in het Nederlandse leger, sloot zich aan bij het initiatief.

Het initiatief volgde op uitspraken die Sheehan deed in een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat. De voormalige opperbevelhebber van de NAVO stelde dat de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995 mede te wijten is aan homo's in het Nederlandse leger. Het kabinet en de militaire vakbonden veroordeelden zijn uitspraken fel.

Sheenan bood zijn excuses aan in een mail die hij maandag stuurde aan zijn Nederlandse collega Henk van den Breemen, zo maakte Defensie bekend.

Reacties

Voorzitter Peter Kees Hamstra van de SHK zei dinsdag heel blij te zijn met de uitkomst. ''Dat Sheehan op deze manier op zijn schreden terugkeert en excuses heeft aangeboden aan Van den Breemen.'' Ook is hij 'hartstikke' blij dat het achter de rug is. ''Zoiets kost een hoop tijd en energie.''

Homobelangenorganisatie COC vindt 'de knieval' van de oud-generaal een overwinning voor Nederland. ''Zonder de collectieve verontwaardiging in Nederland over zijn schandelijke uitspraken voor de Senaatscommissie, zou hij nooit tot deze reactie zijn gekomen", zei COC-vicevoorzitter Vera Bergkamp in een reactie.

De boodschap dat de generaal zijn excuses heeft aangeboden zal overal blijven hangen, ook in zijn eigen land. De val van Srebrenica heeft niets te maken met het homovriendelijke personeelsbeleid van onze krijgsmacht waarin homo's en lesbiennes al decennia openlijk en succesvol dienen. We hopen dat het president Obama lukt ook deze Dutch approach over te nemen."