VOORBURG - Een deel van de asielzoekers die een verblijfstatus krijgen in Nederland, vertrekt vervolgens weer naar een ander land.

Van de 38.000 vluchtelingen die zich voor 2000 in Nederland vestigden en tussen 1998 en 2008 een verblijfsstatus kregen, was begin 2008 ruim 10 procent weer geëmigreerd.

Dat blijkt uit cijfers (PDF) die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd. Het CBS deed onderzoek naar het verhuisgedrag van vluchtelingen op verzoek van Vluchtelingenwerk Nederland.

Onder de 4000 asielzoekers die weer naar een ander land gingen, was Groot-Brittannië de favoriete bestemming. Bijna een op de drie personen uit deze groep ging naar dat land.

Somalië

Van de Somalische vluchtelingen vertrokken zes op de tien naar Groot-Brittannië. Ruim de helft van de Afghanen emigreerde er naartoe.

Vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië keerden het vaakst terug naar hun land van herkomst. Begin 2008 hadden ruim acht op de tien dat gedaan. Ook asielzoekers uit Irak verhuisden relatief vaak terug. Ruim de helft was teruggekeerd naar Irak.

Van de asielzoekers die begin 2008 wel nog in Nederland woonden, zat bijna de helft in een grote stad. Ruim 20 procent had zich in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of Den Haag gevestigd.

In Zeeland en in het noorden en oosten van Nederland woonden relatief weinig vluchtelingen.