DEN HAAG - De ANWB verwacht dat de avondspits donderdag veel drukker zal verlopen dan normaal.

De dag na Witte Donderdag is het Goede Vrijdag en zondag en maandag is het Pasen. Veel mensen gaan donderdagmiddag- en avond de weg op voor een paar dagen vakantie. Dat liet een woordvoerder maandag weten.

Volgens de ANWB gaat het om een half miljoen mensen. Meer dan de helft blijft in Nederland. Populairste buitenlandse bestemmingen zijn Frankrijk, Belgie en Duitsland. Dan zijn er nog de buitenlanders die naar Nederland komen.

De avondspits begint donderdag al vroeg. De ANWB verwacht de meeste vertraging op de wegen vanuit de Randstad en rond de Veluwe.

Vooral op de A1 Hengelo-Amsterdam in beide richtingen, de A2 Utrecht-Eindhoven, de A12 Utrecht-Arnhem, de A28 Utrecht-Zwolle en de A50 bij Arnhem en Nijmegen zal het aansluiten worden in de file.

Dagjesmensen

Tweede paasdag gaan dagjesmensen massaal op pad naar attractieparken, evenementen, de meubelboulevard of de natuur in. Vakantiegangers gaan in de loop van de dag weer naar huis.

De ANWB spreekt van 'traditiegetrouw veel files op tweede paasdag'. Is het mooi weer dan duren die tot laat in de avond.

Ardennen

In België is het komend weekeinde vooral druk richting de kust en de Ardennen. Wintersporters zorgen in het zuiden van Duitsland en het oosten van Frankrijk voor drukte op de wegen.

Ook in Zwitserland wordt het druk. De Zwitserse ANWB verwacht een voortdurende file voor de St. Gotthardtunnel in de A2 Bazel-Chiasso in de nacht van donderdag op vrijdag.