AMSTERDAM - Door chaos bij het regelen van een tolk komen de rechten van asielzoekers in het gedrang. Dat zegt de Orde van Advocaten maandag in het Nederlands Dagblad.

Sinds januari stromen bij de orde klachten binnen over tolken die niet komen opdagen, op het laatste moment afzeggen of de verkeerde taal spreken.

In januari werd voor elfhonderd aanvragen geen passende tolk gevonden. De communicatie tussen asielzoekers en hun advocaat verloopt hierdoor traag. Ook zitten de asielzoekers langer in onzekerheid omdat hun rechtszaak moet worden uitgesteld.

Klachten

Ook bij Vluchtelingenwerk Nederland regent het volgens de krant klachten. De problemen zouden zijn begonnen toen Concorde Groep in januari na een gewonnen aanbestedingsprocedure het werk overnam van het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland.

Het Nederlands Genootschap van Tolken en Vertalers beklaagt zich er in de krant over dat Concorde Groep ongekwalificeerde tolken inzet in plaats van gediplomeerde gerechtstolken. Hierdoor zou de advocatuur worden getroffen.

De Raad van Rechtsbijstand, die toeziet op de overeenkomst met Concorde, stelt dat het bedrijf aanloopproblemen heeft. Wel zou Concorde er alles aan doen om de problemen op te lossen.