AMSTERDAM - Het ministerie van OCW heeft geen eigen boot bij de Canal Parade van Gay Pride. Al eerder werd bekend dat demissionair minister van Onderwijs André Rouvoet (ChristenUnie) niet van plan was om mee te varen.

De organisatie betreurt het wegblijven van het ministerie. De afgelopen twee jaar was toenmalig minister Ronald Plasterk (PvdA) wel aanwezig op de boot van OCW.

Een recordaantal organisaties en bedrijven hebben zich dit jaar aangemeld voor de botenparade tijdens Gay Pride.

Bij organisator ProGay kwamen 170 aanmeldingen binnen, terwijl er op 7 augustus maar tachtig boten door de Amsterdamse grachten varen. Vorig jaar waren er honderd aanmeldingen.

Bedrijfsleven

Gay Pride gaf voorrang aan organisaties die afkomstig zijn uit de homogemeenschap. Het evenement is een feest en een emancipatiestrijd, waarbij de community zich presenteert, benadrukt de organisatie.

"De homogemeenschap moet centraal staan, het is niet de bedoeling dat het bedrijfsleven zich aan de homogemeenschap presenteert", voegt een woordvoerder hieraan toe.

Opvallende nieuwkomers zijn er niet. De politie, het leger, de christelijke homo-organisatie LKP doen mee, net als de PvdA, VVD, D66 en GroenLinks. De botenparade vindt zaterdag 7 augustus plaats.