DEN HAAG - Daders van seksueel misbruik kunnen in de toekomst tot aan hun dood worden aangeklaagd en vervolgd voor hun daden. Als het aan minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) ligt, zal de huidige termijn waarin slachtoffers aangifte mogen doen, vervallen.

De demissionair bewindsman liet dat zaterdag aan RTL4 weten.

Een huidige meerderheid in de Tweede Kamer van in ieder geval PvdA, CDA en VVD zijn daar ook voor, zo hebben zij al laten doorschemeren.

Eerder deze week had de bewindsman aangekondigd dat hij de afschaffing van de verjaringstermijn zou bekijken, maar hij is nu al tot de conclusie gekomen dat seksueel misbruik altijd vervolgd moet kunnen worden.

Ernstig misdrijf

Hirsch Ballin vindt dat het strafrecht bij dit ,,ernstige misdrijf'' altijd van kracht moet kunnen blijven, omdat volgens hem steeds weer blijkt dat veel slachtoffers enorme moeite hebben om melding te maken van hetgeen hen is overkomen.

Dat blijkt volgens hem ook weer bij de misstanden binnen de katholieke kerk en kerkelijke instellingen die nu naar buiten komen. Slachtoffers durven hierover soms tientallen jaren later pas iets over te zeggen.

Verjaringstermijn

De afgelopen jaren is de verjaringstermijn al enkele keren verruimd. Momenteel bedraagt die termijn twintig jaar en gaat die lopen vanaf het achttiende levensjaar van het slachtoffer. Die kan dus aangifte doen tot aan zijn 38e jaar.

Het voorstel moet nog worden uitgewerkt en zal alleen gelden voor toekomstige gevallen, aldus de woordvoerder van Justitie.