DEN BOSCH - Vele flessen wijn en bloemen cadeau, een concert van de Heineken Fanfare en de commissaris van de koningin en de burgemeester over de vloer.

De oudste man van Nederland, Jos Wijnant uit Den Bosch, heeft zaterdag onder grote belangstelling zijn 108ste verjaardag gevierd. Dat meldde een woordvoerster van woonzorgcentrum De Taling, waar de man verblijft.

De kwieke hoogbejaarde, die nog wel een wijntje lust, kreeg 's ochtends in het atrium van De Taling ook nog een taart in de vorm van een kratje wijn om zijn verjaardag te vieren in aanwezigheid van medebewoners en personeel.

Familieleden

''Om een uurtje of vijf was meneer toch wel wat vermoeid en trok hij zich terug'', aldus de woordvoerster. Zondag wacht hem echter nog een verjaarsfeest met zo'n honderd familieleden.

Wijnant heeft vijf kinderen (zoon Hans is overleden), dertien kleinkinderen en negentien achterkleinkinderen. Zijn verjaardag kwam goed uit want afgelopen week had hij net zijn laatste fles wijn ontkurkt die hij vorig jaar met zijn verjaardag had gekregen.

Nederlands oudste man drinkt elke dag voor het eten een borreltje en een glas wijn tijdens de maaltijd.

Pensioen

Josephus Gerardus Antonius (Jos) Wijnant werd op 27 maart 1902 geboren in Antwerpen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij uit veiligheidsoverwegingen door zijn ouders naar Den Bosch gestuurd.

In 1930 trad hij in dienst bij gemeente Den Bosch waar hij het bracht tot hoofd Financiën. In 1967 is hij met pensioen gegaan.

Ophef

Mentaal is Jos Wijnant nog altijd bij de pinken, maar fysiek beginnen de jaren te tellen. Alle ophef over zijn leeftijd snapt hij niet. ''Als ik nu een kind had gered, dan zou dat een heldendaad zijn. Oud worden is dat niet'', zei de hoogbejaarde.

Maar trots is hij toch wel. Alle stukjes die over hem in de pers verschijnen, doet hij in een plakboek dat hij bijhoudt over zijn leven.