AMSTERDAM - De PvdA wil dat seksueel misbruik niet meer kan verjaren. Dat zegt Tweede Kamerlid Khadija Arib in Trouw naar aanleiding van de berichten over misbruik binnen de kerk.

Nu kan een dader na twintig jaar niet meer worden vervolgd. De gevallen van misbruik in de kerk die nu aan het licht komen zijn vrijwel allemaal ouder dan twintig jaar.

Volgens Arib heeft misbruik een grote impact op de slachtoffers en kan aangifte doen helpen bij de verwerking.

"Ze lopen rond met gevoelens van schaamte, schuld en angst. Sommigen nemen hun geheim mee in hun graf, anderen durven pas na jarenlange therapie ermee naar buiten te komen. Dat kan wel twintig, dertig jaar duren."

Wetswijziging

Het verlengen of afschaffen van de verjaringstermijn haalt overigens niets uit voor de huidige slachtoffers. Zo'n wetswijziging zou alleen gelden voor nieuwe gevallen.

De verjaringstermijn werd een aantal jaar terug al opgerekt. Het verjaren begint nu pas op het moment dat een slachtoffer meerderjarig is.

Opgerekt

Minister van Justitie Ernst Hirsch ballin (CDA) zegde eerder deze week toe te onderzoeken of de termijn verder opgerekt moet worden.

De VVD wil al langer van de verjaringstermijn af voor zware geweldsmisdrijven. Kamerlid Fred Teeven vraagt zich in de krant af of het nuttig is als dat ook voor elke vorm van seksueel misbruik moet gelden."Aanranding is moeilijk te bewijzen na veertig jaar."

De SP wil het onderzoek van de minister afwachten.