RIJSWIJK - De komende nacht gaat de zomertijd weer in. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok om 02.00 uur een uur vooruit en duurt de nacht dus een uurtje korter.

Het is zondag de laatste zondag van maart en dat betekent sinds 2002 dat alle landen in de Europese Unie de tijd aanpassen. Dat gebeurt in alle lidstaten op hetzelfde moment.

Door de zomertijd blijft het in de avond een uur langer licht, in de ochtend is het iets later licht.

Nederland voerde de zomertijd in 1977 definitief in. Na de oliecrisis van 1973 moest de regering energiebesparende maatregelen nemen. Doordat het 's avonds langer licht blijft, wordt er minder elektriciteit voor verlichting gebruikt, was de redenering.

De zomertijd duurt tot 31 oktober. Dan begint de wintertijd en gaat de klok weer een uur terug.

Onderzoek

Ruim vier op de tien Nederlanders weet niet waarom de zomertijd is ingevoerd. Ook kan ruim een op de vijf niet vertellen of op de laatste zondag van maart de klok nu een uur voor- of achteruit gaat.

Dat meldt beddenbedrijf Auping, dat onderzoek hiernaar heeft laten uitvoeren onder 819 Nederlanders.

Oliecrisis

De zomertijd werd in 1977 ingevoerd om energie te besparen tijdens de oliecrisis. Slechts 59 procent van de Nederlanders weet dat dit de daadwerkelijke reden voor de invoering van de zomertijd is.

Vooral 50-plussers weten de juiste reden vaak te noemen. Van hen kent 71 procent die. Van de Nederlanders tot 35 jaar weet 61 procent juist niet de werkelijke reden.

Aanstellerij

Bijna een kwart van de Nederlanders wil dat de zomertijd wordt afgeschaft. Bij een kwart van de vrouwen leidt het ingaan van de zomertijd tot een verstoord ritme en 26 procent heeft last van vermoeidheid in de week dat de klok vooruit wordt gezet.

Dertig procent van de mannen vindt dit overigens maar aanstellerij.

Slaapgedrag

De meeste Nederlanders passen hun slaapgedrag niet aan vanwege het ingaan van de zomertijd. Veertien procent geeft aan iets langer op bed te blijven liggen, acht procent geeft er de voorkeur aan iets vroeger naar bed te gaan.