DEN HAAG - De Hoge Raad doet dinsdag vervroegd uitspraak in de zaak tegen de 61-jarige Sytze van der V. die twee jaar en drie maanden gevangenisstraf heeft uitgezeten voor ontucht met vier minderjarige jongens uit de Eindhovense wijk Woensel.

Het was zijn derde veroordeling wegens zedendelicten met minderjarigen. Het hof veroordeelde hem vanwege de ernstige vrees voor herhaling tot de lange proeftijd van vijf jaar.

De veroordeelde pedoseksueel vecht op dit moment een gebiedsverbod aan dat burgemeester Rob van Gijzel hem na zijn vrijlating heeft opgelegd.

In de ogen van de burgemeester uit Eindhoven vormt de veroordeelde man een gevaar voor de openbare orde.

Uitsluitsel

Omdat de laatste zaak tegen Van der V. nog bij de Hoge Raad lag voor beoordeling, hoefde hij zich namelijk niet te houden aan het toezicht door de reclassering. Snel uitsluitsel van het hoogste rechtscollege is daarom van belang.

De advocaten van Van der V. hebben onder meer bij de Hoge Raad aangevoerd dat het bewijs ontbreekt dat één van de gevallen zich heeft afgespeeld in de periode die daarvoor door het Openbaar Ministerie is aangegeven.

Verdediging

Daarom kan de veroordeling van hun cliënt niet op de huidige manier in stand blijven.

De adviseur van de Hoge Raad, A. Machielse, heeft de raad inmiddels aanbevolen om het bezwaar van de verdediging van de veroordeelde pedoseksueel te verwerpen. Als de Hoge Raad zijn advies volgt, is de veroordeling van Sytze van der V. definitief.