AMSTERDAM - De leden van de Nomads die in voorarrest hebben gezeten voor de moord op drie clubleden in 2004, krijgen geen schadevergoeding.

Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vrijdag bekendgemaakt. De Nomads vormen de Limburgse afdeling van de Hells Angels.

Het hof vindt dat de toenmalige verdachten zelf hebben bijgedragen aan de lange duur van het voorarrest, door zich op hun zwijgrecht te beroepen.

Als zij hun mond open hadden gedaan, was de voorlopige hechtenis mogelijk korter geweest. In 2007 werden de verdachten in hoger beroep vrijgesproken van de moorden. Zij hebben circa drie jaar vastgezeten.

Moord

Veertien Nomads werden verdacht van betrokkenheid bij de moord op drie clubgenoten. Hun lichamen werden doorzeefd met kogels gevonden in de Geleenbeek bij Echt.

De slachtoffers waren Nomad-president Paul de Vries en de leden Serge Wagener en Cor Pijnenburg.

Er waren aanwijzingen dat zij in het clubhuis in Oirsbeek waren neergeschoten, maar hard bewijs voor die stelling is tijdens de rechtszaak niet ter tafel gekomen. De Nomads hebben tijdens het proces hun zwijgen stug volgehouden.

Eigen risico

De voormalige verdachten vonden dat niet van hen kon worden verwacht dat zij verklaringen zouden afleggen om het voorarrest te beperken.

Het hof is het daar niet mee eens, zo is vrijdag gebleken. Als ze hun mond hebben gehouden op basis van een zwijgcode van de Hells Angels, zijn de gevolgen voor eigen risico, vindt het gerechtshof.