AMSTERDAM – Bisschop Ad van Luyn van Rotterdam wist van het seksueel misbruik in de salesiaanse orde.

Dat meldt de woordvoerder van de bisschop tegenover de Wereldomroep.

Tussen 1975 en 1981, Van Luyn was toen de hoogste bestuurder van de Nederlandse orde salesianen, zou hij hebben geweten van meerdere gevallen van misbruik.

Van Luyn was zelf degene die, na de eerste berichten over kindermisbruik in een internaat in ’s Heerenberg, opriep tot een onderzoek naar de misstanden binnen de rooms-katholieke kerk.

Eerder deze maand gaf Van Luyn als voorzitter van de bisschoppenconferentie opdracht tot dit onderzoek. Dit wordt geleid door politicus Wim Deetman.

Van Luyn wil tot Deetman met zijn bevindingen komt niet verder ingaan op de zaak.

Onderwerp

Met de verklaring tegenover de Wereldomroep erkent de rooms-katholieke kerkprovincie dat Van Luyn nu zelf onderwerp wordt van een onafhankelijk onderzoek.

"Uiteraard zal de wijze waarop verantwoordelijken van ordes, congregaties en bisdommen omgingen met concrete misbruikzaken deel uitmaken van het onderzoek'', aldus de woordvoerder van Van Luyn.

Beerput

Sinds in februari de eerste meldingen van misbruik in de media verschenen is een ware beerput opengegaan.

Een voormalig broeder van de salesiaanse orde gaf eerder deze week toe zich in de jaren zestig te hebben schuldig gemaakt aan kindermisbruik.

Eerder erkenden bij de actualiteitenrubrieken NOVA en Netwerk respectievelijk een ex-broeder en een ex-pater zich te hebben vergrepen aan minderjarigen.

In totaal zijn nu al ruim tweehonderd paters, broeders en zusters in verband gebracht met seksueel misbruik.