SCHIPHOL - De rechtbank op Schiphol heeft vrijdag een celstraf van negen maanden opgelegd aan een 18-jarige man die in december op Schiphol werd betrapt met bolletjes cocaïne.

Zijn moeder, die ook verdachte is, kreeg nog geen straf, want de rechtbank wil haar eerst psychisch laten onderzoeken.

Het 15-jarige zusje van de man is ontslagen van rechtsvervolging omdat zij de verstandelijke vermogens van een 12-jarige heeft en bolletjes slikte onder druk van haar moeder, aldus de rechtbank.

Justitie had straffen tot drie jaar geëist, ook tegen twee mannen die zich voordeden als stiefvader en neef van het gezin.

4,5 kilo

De zogenaamde familie van vijf personen had in totaal 4,5 kilo cocaïne bij zich. Moeder en zoon slikten allebei een kilo cocaïne; ongeveer 230 bolletjes per persoon. De minderjarige dochter slikte een halve kilo.

De eisen waren zo hoog, omdat het Openbaar Ministerie (OM) de groep als criminele organisatie ziet en de gezinsleden verantwoordelijk stelde voor de totale hoeveelheid meegenomen drugs.

De rechtbank acht bewezen dat de familie in gezinsverband heeft geopereerd om de verdovende middelen Nederland binnen te smokkelen.

Vlucht

Daarom kreeg de zoon een straf opgelegd voor de totale hoeveelheid cocaïne die hij, zijn moeder en zijn zus slikten. Omdat hij jong is, kreeg hij niet de hoge straf die justitie tegen hem had geëist.

De twee mannen die met het gezin meereisden als 'stiefvader' en 'neef' kregen straffen opgelegd voor de hoeveelheid drugs die zij zelf hadden ingenomen.

Dat was een kilo per persoon. Volgens de rechtbank had de drugsorganisatie hen samen met het gezin op reis gestuurd en kenden zij de anderen niet voor de vlucht. Zij werden veroordeeld tot negen en acht maanden gevangenisstraf.