DEN HAAG - De nationale inzamelingsactie voor Haïti van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) heeft 111,4 miljoen euro opgebracht. Dat hebben de organisaties donderdag laten weten.

De actie is per donderdag beëindigd. Het gironummer 555 is voor Haïti gesloten. Geld dat daar vanaf donderdag op wordt gestort, komt ten goede aan een volgende actie van SHO.

Haïti werd op 12 januari getroffen door een verwoestende aardbeving. Om geld in te zamelen werd ruim een week later op diverse tv- en radiozenders een inzamelingsactie gehouden.

Daarmee werd ruim 41 miljoen euro opgehaald. Minister Bert Koenders verdubbelde dat bedrag. Verder kwam geld binnen via andere acties en donaties op giro 555.

Noodhulp

De SHO beëindigden eind februari al de nationale actie voor Haïti. Het gironummer bleef echter tot donderdag open. Het geld wordt de komende drie tot vijf jaar gebruikt voor noodhulp en wederopbouw.

SHO voorzitter Farah Karimi is ''heel blij met deze eindopbrengst'', zo liet ze weten. ''Belangrijkste op dit moment is ervoor te zorgen dat mensen onderdak hebben en de beschikking over sanitaire voorzieningen."

"Het regenseizoen is begonnen en de hulporganisaties proberen zoveel mogelijk mensen een dak boven hun hoofd te geven. Dit is nu een van de hoofdprioriteiten, een deel van de noodhulpgelden zal daaraan worden besteed.''