LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag bij het gerechtshof in Leeuwarden een taakstraf van 240 uur geëist tegen een echtpaar uit Leeuwarden wegens een illegale adoptie.

Ook wil de openbare aanklager dat de 56-jarige politieman en zijn 48-jarige vrouw een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden opgelegd krijgen.

De verdachten zouden een klein Filipijns meisje illegaal hebben geadopteerd vanuit haar thuisland. De vrouw, zelf van oorsprong Filipijnse, kreeg in 2006 het meisje in haar handen gedrukt bij een bezoek aan de Filipijnen. In overleg met haar Friese echtgenoot besloot ze het kind mee te nemen naar Nederland.

Inschrijven

De zaak kwam vorig jaar aan het licht toen de man het meisje in de gemeente Leeuwarden wilde inschrijven. De man zou hebben gedaan alsof hij en zijn vrouw de biologische ouders van het kind waren.

Het meisje bleek een Filipijns paspoort te hebben, dus lag een Nederlands ouderschap niet voor de hand.

Hoger beroep

In september vorig jaar eiste het OM voor de rechtbank in Leeuwarden een celstraf van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk. De rechters spraken het echtpaar toen vrij.

In hoger beroep eist het OM nu een lagere straf, omdat het de verdachten niet langer mensenroof ten laste legt, maar alleen het vervalsen van de geboorteakte en het onttrekken van het meisje aan het wettelijke gezag.

Oprechtheid

De openbare aanklager sprak donderdag van een trieste aangelegenheid. ''Er is een hoop menselijk leed en ik twijfel niet aan de oprechtheid van de goede harten van de verdachten."

"Maar deze adoptie is niet volgens de regels van de interlandelijke adoptie gedaan'', aldus de aanklager. ''Illegale adoptie leeft wereldwijd en kan dus niet zonder gevolgen blijven.''

Adoptiewet

De raadsvrouw van de verdachten meent in de Filipijnse adoptiewet te lezen dat een kind mag worden geadopteerd als het beter is voor dat kind. Zij vindt dat haar cliënten moeten worden vrijgesproken. De aanklager bracht daartegen in dat het zogeheten Haagse adoptieverdrag ook door de Filipijnen wordt erkend.

Het gerechtshof doet op 8 april uitspraak.