AMSTERDAM - De Eindhovense onderzoeksafdeling van Philips moet het onderzoek naar de blauwe led-verlichting, dat wonderen zou doen voor de mannelijke erectie, staken. Woensdagmiddag gooide de hoofddirectie roet in het eten door het onderzoek af te blazen.

Dat meldde het Eindhovens Dagblad donderdag.

De onderzoeksafdeling van Philips trof voorbereidingen om in de maanden april tot en met juni onderzoek te doen naar de effecten van verschillende kleuren led-licht op de seksuele opwinding van mannen.

Een onderzoeksteam, met psycholoog en cognitiewetenschapper, stond al in de startblokken om de testen uit te voeren.

Ongepast

De hoofddirectie vond een dergelijk onderzoek echter ongepast, laat een woordvoerder aan de krant weten.

“We hebben besloten hier niet langer mee door te gaan. Dit is eenvoudigweg niet het soort onderzoek waar wij ons als Philips mee bezig willen houden.”

Oproep

Philips zocht de afgelopen maand via krantenadvertenties naar mannen tussen de 30 en 60 jaar. Tegen een vergoeding van tachtig euro konden de mannen deelnemen aan de proef. De oproepen zijn inmiddels verwijderd.

De mannen zouden met een ontkleed onderlichaam in een cabine plaatsnemen waar erotisch materiaal vertoond zou worden in verschillende kleuren led-verlichting, gericht op het geslachtsdeel.

Hiermee zou Philips erachter komen van welke kleur de proefkonijnen de beste erectie zouden krijgen.

Blauw

Philips verwachtte dat de kleur blauw eenzelfde effect zou hebben als Viagra op het mannelijk geslachtsdeel. Het blauwe led-licht zou de doorbloeding in de penis stimuleren. Of dat ook echt zo is, blijft voorlopig dus onbekend.

1-april grap

Op de vraag van de krant of er geen sprake is van een 1 april-grap, reageerde een woordvoerder van Philips geprikkeld.

Volgens hem past het onderzoek in principe goed bij het nieuwe Philips-onderdeel 'Relationship and care'.