DEN HAAG - De terugtrekking van Nederlandse militairen en hun materieel uit de Afghaanse provincie Uruzgan valt twee keer zo duur uit als was begroot.

Defensie ging er aanvankelijk van uit dat daarvoor 115 miljoen euro nodig zou zijn, maar denkt nu dat het 229 miljoen euro gaat kosten.

Dat staat in een conceptbrief die demissionair minister Eimert van Middelkoop (Defensie) naar de Tweede Kamer wil sturen.

Het geld is nodig om militairen en materieel te vervoeren en wordt ook gebruikt voor het onderhoud en herstel van het materieel en voor de inzet van de eenheid die de hele terugkeer regelt.

SP

De SP wil dat de Algemene Rekenkamer onderzoek gaat doen naar de totale kosten van de missie in Afghanistan.

Daarbij moeten ook de voorbereiding vanaf het voorjaar van 2006 en de volledige afbouw betrokken worden. SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel liet dat donderdag weten.

Belofte

De Nederlandse missie in Uruzgan eindigt op 1 augustus. Het kabinet heeft altijd gezegd dat de laatste Nederlandse militair aan het einde van dit jaar uit die provincie is vertrokken. De demissionaire regeringsploeg van CDA en ChristenUnie komt die belofte echter niet helemaal na.

Volgens Van Middelkoop zullen wel alle militairen van de Task Force Uruzgan (TFU) in december terug zijn in Nederland.

Maar hij houdt er rekening mee dat er in de eerste maanden van 2011 toch nog Nederlandse militairen actief zijn van de groep die belast is met de terugtrekking, de zogeheten Redeployment Task Force (RDTF).

F-16's

Van Middelkoop maakte woensdagavond al bekend dat de vier Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen en vijf Apache-helikopters zeker tot het einde van het jaar in Afghanistan actief blijven om de terugtrekking te beschermen.

Welk land de leidende rol van Nederland in Uruzgan overneemt, is nog niet bekend. Defensie verwacht dat de NAVO daarover in april een besluit neemt.