AMSTERDAM - Ook in 2011 zijn er mogelijk nog Nederlandse militairen in Uruzgan. De F16-gevechtsvliegtuigen en Apachehelikopters blijven sowieso tot het einde van 2010 om bescherming te bieden bij de verhuizing.

Dat heeft demissionair minister Eimert van Middelkoop (Defensie) woensdag gezegd in het tv-programma Pauw & Witteman.

Voor de afbouw van de bases, het verzamelen van alle spullen en het vervoer ervan gaan er dit jaar tussen de 800 en ruim 1400 extra militairen naar Afghanistan.

De vier Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen en vijf Apache-helikopters blijven daar zeker tot het einde van het jaar actief.

De toestellen zijn nodig om de militairen te beschermen die helpen bij de verhuizing van al het materieel als Nederland zich vanaf augustus terugtrekt uit de Afghaanse provincie Uruzgan.

Zwaar en complex

Van Middelkoop sprak van een zware en complexe operatie. Alle militairen van de Task Force Uruzgan zullen eind dit jaar zijn teruggekeerd naar Nederland. Het kan volgens de minister echter nodig zijn dat er in de eerste maanden van 2011 nog militairen van het 'verhuizingsteam' actief zijn in Uruzgan.

Dat is mede afhankelijk van de hoeveelheid spullen die moeten worden vervoerd en de afspraken die Nederland kan maken met het land dat onze leidende militaire rol overneemt. De NAVO besluit eind deze maand welk land dat is.

Pakistan

Een deel van het militaire materieel kan in vliegtuigen worden vervoerd. Maar een groot deel zal over de weg via onder meer Pakistan worden getransporteerd. De gevechtsvliegtuigen en -helikopters worden vooral ingezet voor de bescherming van deze transporten in Afghanistan en de militairen die daarbij betrokken zijn.

De gevechtseenheid van de TFU en de commando's en mariniers van de speciale eenheid Task Force 55 zijn er vanaf 1 augustus niet meer actief.

Langere missie

Het zit Van Middelkoop nog steeds dwars dat het jarenlange werk van de Nederlandse militairen in Afghanistan niet kan worden voortgezet, omdat het kabinet is gevallen. De directe aanleiding daarvoor was dat de PvdA niet over een langere missie in Uruzgan wilde praten.

Volgens de minister is het kabinet echter vooral gevallen door een gebrek aan vertrouwen. Misschien zat er ook wel ''een zekere strategie'' achter. De bewindsman van de ChristenUnie suggereerde dat de PvdA het kabinet heeft laten vallen om weg te kunnen lopen van forse bezuinigingen. ''Dat zou best kunnen ja.''