ROTTERDAM - Hoewel de start van de Tour de France begin juli in Rotterdam een groot feest moet worden, brengt het evenement ook de nodige ongemakken voor inwoners van de havenstad met zich mee. In de stad gaan gedurende enkele dagen delen van het centrum op slot.

Dat was woensdagavond de boodschap van de Rotterdamse Tourorganisatie tijdens een bewonersbijeenkomst.

Zo is het parkoers van de proloog - die zaterdag 3 juli onder andere over de Erasmus- en Willemsbrug gaat - enkele dagen afgesloten voor alle auto- en vrachtverkeer.

Het parkoers van de eerste etappe is een dag later ook afgesloten. Een woordvoerder zei echter dat hulpdiensten gegarandeerd te allen tijde overal kunnen komen. De stad heeft een informatienummer geopend waar bewoners en ondernemers met vragen terechtkunnen.

1,5 miljoen bezoekers

De renners koersen tijdens de eerste etappe van Rotterdam via Zeeland naar Brussel. De Tour de France behoort tot de grootste drie sportevenementen ter wereld. Rotterdam rekent in de week van de Tourstart op circa 1,5 miljoen bezoekers.

Alle hotels in de regio Rotterdam zijn zeker een week lang volgeboekt. De investering bedraagt ongeveer 12 miljoen euro, maar het evenement moet ondernemers ongeveer het drievoudige opleveren.

Er komen drie speciale Tourdorpen in de havenstad waar bezoekers elkaar kunnen ontmoeten, aan activiteiten kunnen mee doen en het evenement kunnen volgen. Het grootste dorp is in het Zuiderpark. De organisatie verwacht daar dagelijks 25.000 bezoekers.