AMSTERDAM - Justitie mag niet zomaar pasfoto's van gebruikers van de ov-chipkaart vorderen van gegevensverwerker Trans Link Systems (TLS). De Hoge Raad heeft dat oordeel van de rechtbank in Rotterdam dinsdag bevestigd.

De zaak begon in 2007 toen de Officier van Justitie de gegevens van op naam gestelde OV-chipkaarten opeiste. Alle reizigers die rond een bepaalde tijd op twee Rotterdamse metrostations zijn geweest, werden onder de loep genomen.

Weigering

Aanvankelijk weigerde TLS, dat de gegevens beheert, de informatie te verstrekken, omdat foto's privacygevoelig zijn. Onder druk leverde het bedrijf de gegevens toch, maar stapte meteen daarop naar de rechter, die de onderneming gelijk gaf. De informatie moest worden teruggeven en eventuele kopieën worden vernietigd.

Justitie nam met de beslissing geen genoegen en stapte naar de Hoge Raad. Vandaag besloot deze dat foto's inderdaad niet zomaar verstrekt mogen worden.

Opgelost

Veel zin heeft de actie voor het onderzoek niet gehad. De aanleiding, een aanranding, werd opgelost zonder de gegevens. De dader bleek niet met de metro te hebben gereisd.

TLS laat in een korte reactie weten 'opgetogen' te zijn over de uitspraak.