Salesiaanse ex-broeder geeft misbruik toe

ROTTERDAM - Een ex-broeder van de salesiaanse orde heeft aan NRC Handelsblad toegegeven dat hij begin jaren zestig meerdere minderjarige jongens heeft misbruikt.

De jongens zaten in die tijd op het katholieke internaat Don Rua in 's-Heerenberg.

Tegenover NRC Handelsblad en de Wereldomroep heeft de ex-broeder bekend dat tussen hem en drie jongens sprake was van handtastelijkheden''.

''Ik heb niemand verkracht. Dat is heel wat anders.''

Meldingen

Een NRC-redacteur zegt dat de krant en de Wereldomroep nog steeds meldingen van misbruik binnenkrijgen.

In totaal zijn nu 238 paters, broeders en zusters in verband gebracht met seksueel misbruik en fysiek geweld. In 48 van die 238 reacties gaat het om mishandeling. In 201 gevallen gaat het om seksueel misbruik en bij 17 meldingen om ernstig seksueel misbruik, zoals verkrachting.

Verspreiding

Volgens NRC en de Wereldomroep waren, of zijn, de beschuldigde paters, broeders en zusters lid van 48 ordes en congegraties. De meldingen gaan verder over in totaal 101 internaten, seminaries en scholen verspreid over 65 gemeenten.

Ook werkten een aantal beschuldigde paters en broeders in het jeugdwerk.

Derde opbiechting

De ex-broeder die nu heeft toegegeven dat hij minderjarige jongens heeft misbruikt, is de derde salesiaan die dat opbiecht.

Vorige week gaf een ex-pater in het actualiteitenprogramma Netwerk al toe jongens te hebben misbruikt in 's-Heerenberg. Een andere ex-broeder deed eerder een bekentenis in het actualiteitenprogramma Nova.

NRC Handelsblad en de Wereldomroep brachten het seksueel misbruik binnen rooms-katholieke instellingen als eerste aan het licht met meldingen over seksueel misbruik in de jaren zestig en zeventig op een salesiaans jongensinternaat in 's-Heerenberg.

Tip de redactie