ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag zestien jaar gevangenisstraf geëist tegen Eric Jan Q., voor onder meer het voorbereiden van terroristische aanslagen.

Deze beschuldiging is een van de vele die het OM op de aanklacht tegen de doorgewinterde crimineel heeft gezet.

Justitie verdenkt de man ervan dat hij op diverse plaatsen aanslagen wilde plegen, zoals in het Botlekgebied en bij de rechtbank in Rotterdam. Bij huiszoeking op een schuiladres van Q. vond justitie grote hoeveelheden grondstoffen en hulpmiddelen voor het maken van explosieven.

Volgens justitie kon Q. daarmee een springstof maken waarvan 150 gram dodelijk is in een straal van tien meter. Bij diverse huiszoekingen zou veel meer dan 150 gram zijn gevonden.

Kaarten

Verder werden kaarten en beeldmateriaal gevonden van locaties waar Q. aanslagen zou hebben willen plegen. Er zat materiaal bij over (de beveiliging van) Prinsjesdag en kaarten van het Botlekgebied.

Daarnaast had Q. wapens en stuurde hij tientallen dreigbrieven. Hij had vele boeken, tijdschriften en knipsels, die de officier van justitie ''vakliteratuur voor de moderne crimineel'' noemde.

De advocaten van Q. zijn van mening dat hun cliënt op alle punten moet worden vrijgesproken. En is volgens hen sprake van tekortschietend bewijs, in sommige gevallen zelfs ''te tekortschietend om een veroordeling te kunnen uitspreken''.

Ontsnapt

De aanklager wil - als de rechtbank de verdachte veroordeelt - dat Q. niet vrijkomt tussen de straf die hij momenteel voor andere misdrijven uitzit en de straf voor de huidige strafzaak. Q. zit nu een straf van veertien jaar uit voor een reeks zeer gewelddadige overvallen. Nog voor de rechtbank hem in 2003 die straf oplegde, ontsnapte Q. In 2007 werd hij opnieuw aangehouden.

De officier van justitie heeft het criminele verleden van Q. zwaar meegewogen in de eis. Blijkbaar heeft een eerdere veroordeling geen indruk gemaakt, concludeerde de aanklager. Q. zou een gevoel van superioriteit hebben en lak hebben aan alles. Hij zou het een sport vinden om uit handen van de politie te blijven, zei de officier.

Ook heeft hij narcistische en paranoïde trekken, zo is uit eerder psychisch onderzoek gebleken. Hij is toen wel volledig toerekeningsvatbaar verklaard. Aan nieuw onderzoek naar zijn psyche wilde hij niet meewerken.