AMSTERDAM - De rechtbank in het Duitse Aken heeft een levenslange gevangenisstraf opgelegd aan de 88-jarige oud-SS'er Heinrich Boere. Die gaat in hoger beroep.

Boere krijgt die straf voor de moord in 1944 op de Bredase apotheker Frits Bicknese, op Teun de Groot en op Frans Kusters. De Nederlander deed dat destijds als korporaal van een speciale eenheid van de SS in Nederland uit vergelding voor aanslagen, gepleegd door het verzet.

Boere heeft die moorden bekend, maar zegt slechts bevelen te hebben gevolgd. Volgens hem zou hij zelf zijn geëxecuteerd als hij had geweigerd.

Boere was in een rolstoel aanwezig bij het vonnis. De zoons van De Groot en Bicknese waren in de rechtszaal aanwezig om het vonnis van de rechtbank aan te horen.

Doodstraf

Het vonnis komt ruim een halve eeuw na zijn eerste veroordeling (1949) in Nederland voor dezelfde moorden. Hij kreeg daarvoor toen de doodstraf, die later werd omgezet in levenslang.

Boere wist echter te ontsnappen en kwam in 1954 in Duitsland terecht. Nederland heeft daarna verscheidene pogingen ondernomen om de oud-SS'er alsnog zijn straf te laten uitzitten.

Staatsburger

Omdat Boere Duits staatsburger was geworden, kon Duitsland hem niet uitleveren. Het Nederlandse vonnis was in Duitsland niet geldig, waardoor hij daar niet gevangen kon worden gezet. Een nieuwe rechtszaak was wel mogelijk en die begon in november vorig jaar.

Hoger beroep

Boere gaat in hoger beroep tegen zijn straf. Dat heeft zijn advocaat Gordon Christiansen kort na de uitspraak van de rechtbank in Aken gezegd.

Zolang de veroordeling niet definitief is, zal Boere niet achter de tralies verdwijnen, verwacht zijn advocaat. ''En dat gaat waarschijnlijk nog jaren duren.'' Gezien de hoge leeftijd van de Nederlandse oorlogsmisdadiger en zijn slechte gezondheid is het de vraag of Boere ooit nog in de cel zal belanden.

Fouten

Het Federale Hof in Karlsruhe buigt zich in hoger beroep over het vonnis van Heinrich Boere. Die hoge rechterlijke instantie doet niet het hele proces over, maar zal alleen kijken of de rechtbank in Aken geen juridische fouten heeft gemaakt.

Daarna kan Boere eventueel nog naar het Europese Hof om zijn levenslange veroordeling aan te vechten.

Boere hoorde zijn straf uiterlijk onbewogen aan. Tijdens de motivering van de rechtbank sloeg hij zelfs zijn ogen toe. Volgens Christiansen reageerde Boere naar hem ook rustig op zijn veroordeling. ''Hij had hier rekening mee gehouden en zich hier op ingesteld. Natuurlijk zijn we er niet tevreden mee.''

Blij

Dolf Bicknese is blij met de veroordeling tot levenslang van Heinrich Boere, de moordenaar van zijn vader Frits. Dat zei hij dinsdag, nadat de rechtbank in Aken uitspraak had gedaan tegen de inmiddels 88-jarige oud-SS'er Boere. 

Hij vindt het een belangrijke uitspraak voor de Duitse justitie, omdat die volgens hem nog altijd de verdenking tegen zich heeft oud-Nazi's te beschermen.

Teun de Groot junior, zoon van een van de andere slachtoffers, is ook tevreden. ''Meer dan levenslang kan je niet vragen.'' Hij is verder blij dat het ''eindelijk is gelukt'' Boere veroordeeld te krijgen.