AMSTERDAM - De Nederlandse stichting Pink Army gaat de Amerikaanse oud-generaal John Sheehan voor de rechter dagen wegens smaad en belediging.

De Stichting Homosexualiteit en Krijgsmacht (SHK), de belangenorganisatie voor homo's in het Nederlandse leger, sluit zich aan bij het initiatief.

Dat hebben beide organisaties maandag gemeld. Het initiatief volgt op uitspraken die Sheehan donderdag deed in een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat.

De voormalige opperbevelhebber van de NAVO stelde dat de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995 mede te wijten is aan homo's in het Nederlandse leger.

Excuses

Het kabinet en de militaire vakbonden veroordeelden vrijdag de uitspraken fel. Maar dat is de beide stichtingen niet genoeg, zo meldden zij maandag. Zij willen dat Sheehan zijn uitspraken publiekelijk intrekt en in een aantal internationale kranten zijn excuses aanbiedt.

De stichting Pink Army gaat bij de federale rechtbank van Californië, die landelijke jurisdictie heeft, een 'class action lawsuit' aanspannen, een rechtszaak namens een groep mensen. Om het proces aan te spannen zijn minimaal zeven militairen nodig.

SHK gaat Pink Army helpen om het benodigde aantal op korte termijn te vinden. SHK-voorzitter Peter Kees Hamstra overweegt deel uit te gaan maken van de groep. Ook homobelangenorganisatie COC en de GayKrant steunen het initiatief.

Geld

Pink Army gaat de komende weken geld inzamelen voor de rechtszaak, die zeker 200.000 dollar gaat kosten. De stichting gaat bovendien Amerikaanse belangenorganisaties, media en fondsen benaderen om in de Verenigde Staten zelf aandacht te besteden aan de 'lawsuit'.

''Het gaat om een groter belang dan de pijn die de opmerkingen veel Nederlandse militairen hebben gedaan'', stelt initiatiefnemer Peter Schouten.

Onzinnig

''In Nederland vinden we de uitlating dat homoseksualiteit kan leiden tot genocide onzinnig. Maar in de Verenigde Staten zijn er tientallen miljoenen mensen die knikken en zeggen 'ja, hij heeft gelijk'.''

President Barack Obama probeert op dit moment juist een lans te breken voor Amerikaanse homoseksuele militairen die openlijk voor hun geaardheid willen uitkomen. ''De conservatieve machten in de VS doen er alles aan om dat tegen te gaan. Laten we niet vergeten dat de homo-emancipatie in dat land een halve eeuw achterloopt op Nederland.''

De stichting hoopt de rechtszaak binnen drie maanden aan te kunnen spannen.