Ouders willen geen hiv-kind in klas

AMSTERDAM - Een op de drie de ouders wil geen kind met hiv in de klas van zijn of haar kind. Een op de tien docenten heeft liever geen collega die hiv heeft.

Dat meldt het Aids Fonds maandag op basis van een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van het fonds.

De angst dat kinderen geïnfecteerd zouden kunnen worden door een medeleerling of een docent is niet terecht omdat in de normale dagelijkse omgang het risico op een hiv-infectie uitgesloten is, zeggen het Aids Fonds en de Hiv Vereniging Nederland.

Emotionele reacties zorgen er volgens het fonds voor dat veel ouders niet vertellen dat hun kind hiv heeft. Docenten met hiv zouden hun besmetting ook nauwelijks kenbaar maken.

Risico

Een op de zeven onderwijsmedewerkers en een of de vijf ouders denkt dat een kind risico loopt op hiv-besmetting als het kind stoeit of wilde spelletjes speelt met een klasgenoot die het virus heeft.

Van de ouders denkt 86 procent en van de onderwijsmedewerkers 89 procent, dat er risico is voor besmetting als een kind in aanraking komt met het bloed van een met hiv-geïnfecteerd kind.

Bloedverlies

Dit is echter alleen mogelijk bij een intensief wond-op-wondcontact, waarbij sprake is van veel bloedverlies.

TNS Nipo ondervroeg 1119 Nederlanders, onder wie 217 ouders en 345 onderwijsmedewerkers. Een 15-jarig seropositief meisje vormt met oud-onderwijsminister Ronald Plasterk het gezicht van de campagne 'Sluit hiv uit, niet de mensen met hiv'.

Tip de redactie