NIEUWEGEIN - Koningin Beatrix heeft zaterdagmorgen in Nieuwegein samen met haar familie als vrijwilliger geklust bij bouwspeeltuin Jeugdland.

De Oranjes hadden zich net als 150.000 andere vrijwilligers in het kader van NL DOET opgegeven om één van de 3300 in het hele land aangevraagde karweitjes op te knappen. Dat heeft de organisatie laten weten.

Gekleed in weinig praktische smetteloos witte bodywarmers togen elf leden van de koninklijke familie aan de slag met verfkwast, penseel, vlakschuurmachine en boor.

Koningin Beatrix ontfermde zich onder strakke leiding van haar jongste zoon prins Constantijn over de muurschildering van de speeltuin. Die was hard toe aan een opfrisbeurt.

Maar waar Constantijn het voorbeeld en de uitgezette lijnen strak wilde volgen, koos Beatrix voor een meer creatieve benadering. Ze voegde naar eigen idee wat kleuren toe aan appels en bomen.

Willem-Alexander

Ondertussen zorgde een flink doorwerkende prins Willem-Alexander dat er weer een stevig hek aan de achterkant van de speeltuin stond. Alleen voor de huisfotograaf liet de prins zich afremmen.

''Zullen we de schroeven er weer uitdraaien'', stelde hij zijn jeugdige medevrijwilliger uit Nieuwegein grappend voor.

Vrijwilliger

''Het is heel goed om in de eigen buurt als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken'', gaf prins Maurits, oudste zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, als motivatie voor de enthousiaste deelname van de Oranjes aan NL Doet.

Hij was dan wel niet thuis in Amsterdam aan het werk, maar het ging om het principe. ''Niet altijd maar kijken naar de overheid, of wachten tot die iets doet, maar zelf de verfroller pakken en met de buren een klus klaren'', aldus de prins.

Oranje fonds

Het was zaterdag de vierde keer dat koningin Beatrix deelnam aan het vrijwillgersproject dat sinds vorig jaar door het Oranje Fonds wordt geregeld.

Tot vorig jaar heette het nog Make a Difference Day. In voorgaande jaren verspreidden de leden van de koninklijke familie zich over het hele land, dit keer was met opzet gekozen voor één locatie.

Dat gebeurde mede omdat koningin Beatrix dit jaar haar dertigjarig regeringsjubileum viert en zo iedereen bij elkaar was, aldus een eerdere toelichting van de Rijksvoorlichtingsdienst.