ROTTERDAM - Opnieuw heeft de rechtbank in Rotterdam enkele hooligans veroordeeld voor hun aandeel in de strandrellen in augustus vorig jaar in Hoek van Holland.

De hoogste straf die de rechters vrijdag oplegden, bedroeg vijftien maanden celstraf, waarvan vier voorwaardelijk.

De 21-jarige Cesar C. werd veroordeeld omdat hij feestgangers heeft geslagen en vooraan liep in de groep die de politie achtervolgde en bekogelde. Hij werd eveneens veroordeeld voor een andere zware mishandeling.

Voorwaardelijk

Petrus V. (42) kreeg een celstraf van negen maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. V. heeft volgens de rechtbank op de bewuste avond in de hekken gehangen waarachter politieagenten hun toevlucht hadden gezocht.

V. zei twee weken geleden dat hij zich niks meer van die avond kon herinneren omdat hij drie xtc-pillen op had en minstens zeven bier.

Klappen

Daniël G. (25) werd veroordeeld tot 160 dagen cel, waarvan 120 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur. De rechters achtten bewezen dat hij in een groep liep die andere feestgangers schopten en rake klappen uitdeelden.

Hoewel hij zelf geen geweld gebruikte, waren die ongeregeldheden wel mede de aanleiding voor de latere rellen, aldus de rechters.

Evenementenverbod

De relschoppers kregen alledrie bovendien een evenementenverbod opgelegd tot het einde van het jaar. Dat betekent dat zij een aantal risicovolle evenementen niet mogen bezoeken.

Het gaat om tien festijnen die qua bezoekersaantallen vergelijkbaar zijn met het fataal verlopen strandfeest. De drie moeten zich tijdens de feesten melden bij de politie.

Sunset Grooves liep eind augustus ernstig uit de hand. Agenten voelden zich zo in het nauw gedreven dat ze besloten gericht te schieten. Daarbij kwam een bezoeker om het leven.