DEN HAAG - Ongeveer vijftig studenten hebben donderdagochtend enige tijd de ingang van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen aan de Rijnstraat in Den Haag geblokkeerd.

De studenten probeerden 'gewapend' met fietsen zo veel mogelijk ambtenaren van hun werk te houden uit protest tegen dreigende bezuinigingen in het onderwijs.

Na een gesprek met enkele ambtenaren werd de blokkade rond tien uur opgeheven.

''Wij eisen dat er gekeken wordt naar investeringen in plaats van bezuinigingen",' aldus een woordvoerder van de actievoerders.

Volgens hem ging het om een spontane actie die niet door vertegenwoordigende organisaties is opgezet.

Ambtenaren

De studenten werden gadegeslagen door verbaasde ambtenaren. Een kleine afvaardiging van de studenten sprak met hen.

Volgens een woordvoerder van de studenten kregen zij de toezegging dat zijn hun mening mogen geven als dadelijk duidelijk wordt aan welke bezuinigingen wordt gedacht. De blokkade werd daarna opgeheven.

Van Bijsterveldt

Demissionair bewindsvrouw Marja van Bijsterveldt liet in een reactie weten dat er nog helemaal geen sprake is van bezuinigingen. Net als de afgetreden minister Ronald Plasterk eerder deed, gaf ook zij aan dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs heel belangrijk zal zijn bij de nog te maken keuzes.

Ambtelijke werkgroepen kijken al enige tijd naar mogelijke maatregelen om de komende jaren miljarden te bezuinigen. De resultaten worden 1 april verwacht.

''Wat mij betreft moet het uitgangspunt zijn toegankelijkheid en kwaliteit van het hoger onderwijs. Als je de capaciteiten hebt om te studeren, dan moet je kunnen studeren'', aldus Van Bijsterveldt.

Studenten demonstreren