ARNHEM - De Haagse verpleegkundige Lucia de B., die tot levenslang is veroordeeld voor moord en poging tot moord op ziekenhuispatiënten, komt woensdag opnieuw voor de rechter.

Ze heeft in opdracht van de Hoge Raad een nieuwe rechtszaak gekregen, omdat het volgens deskundigen mogelijk is dat de ernstig zieke 'slachtoffers' een natuurlijke dood zijn gestorven.

Deze deskundigen hebben hun onderzoeken gedaan nadat het hof in Amsterdam De B. in 2006 'definitief ' had veroordeeld tot levenslang.

Twee jaar eerder legde het gerechtshof in Den Haag ook al de maximale gevangenisstraf op, in combinatie met tbs voor het geval Lucia de B. ooit gratie zou krijgen. Die combinatie vond de Hoge Raad niet kunnen en verwees de zaak naar het hof Amsterdam, dat een keuze moest maken.

In 2008 besloot de Hoge Raad dat er een nieuwe rechtszaak moest komen en wel in Arnhem. Lucia's advocaat zag het eerder dit jaar al rooskleurig in voor zijn cliënte, omdat de deskundigen stelden dat niet te zeggen is dat een persoon de hand heeft gehad in het overlijden van de patiënten.

Uitspraak

Waren de rechtszaken tegen de 48-jarige vrouw, die in 2001 werd opgepakt, eerder nog langdurige processen, nu verwachten het Openbaar Ministerie, gerechtshof en advocaten dat de zaak in één dag af te handelen is. De uitspraak van het hof volgt enkele weken later.

Lucia de B. heeft van meet af aan ontkend dat ze de zieke kleine kinderen en ouderen heeft omgebracht. Volgens justitie zou ze dat hebben gedaan met grote hoeveelheden medicijnen. Ze heeft tussen 1997 en 2001 gewerkt in vier ziekenhuizen in Den Haag.