DEN HAAG - Reizigers in het Rotterdamse openbaar vervoer hebben sinds de afschaffing van de strippenkaart op 11 februari positief gereageerd op de invoering van de OV-chipkaart.

Dat blijkt uit maandag gepresenteerde uitkomsten van een telefonische enquête die het Rotterdamse ov-bedrijf RET heeft laten houden tussen 22 en 25 februari.

In 2008 kreeg de ov-chipkaart het rapportcijfer 3,9 van reizigers die niet zo'n kaart hadden. Dit jaar is de waardering van alle reizigers gestegen naar een 7,2. De overgang van strippenkaart naar chipkaart was voor 77 procent van de ondervraagden een makkie.

Ook blijkt dat de reizigers in de regio Rotterdam snel gewend zijn geraakt aan het nieuwe betaalmiddel. Dat geldt volgens de RET voor alle doelgroepen, ook de 65-plussers. Zij geven de kaart het hoogste rapportcijfer.

Uitchecken

RET-directeur Pedro Peters zei maandag bij de presentatie van de cijfers dat het vergeten om uit te checken bij het verlaten van bus en tram het lastigste aspect is van de invoering van de chipkaart.

''Toch kan ik melden dat het aantal mensen dat vergeet uit te checken is gedaald. Het gaat nu nog om een paar honderd mensen per dag, die overigens om restitutie kunnen vragen'', aldus Peters.

Zwartrijders

Volgens de RET-directeur is sinds 11 februari het aantal zwartrijders in de metro gedaald van 12 naar 3,3 procent. Gemiddeld rijden nog zesduizend mensen per dag zwart.

''Dat doen ze onder meer door achter iemand aan te lopen of de toegangspoortjes kapot te rammen. Het Openbaar Ministerie treedt daar streng tegenop. De vandalen moeten enkele honderden euro's schadevergoeding betalen'', zei Peters.

Slotfase

Leen Verbeek, Commissaris van de Koningin in Flevoland en voorzitter van de stuurgroep Decentrale Overheden OV-Chipkaart zei dat er landelijk nu al 16 miljoen transacties per week plaatsvinden met de ov-kaart. Verbeek zei te verwachten dat volgend jaar in vrijwel heel Nederland de kaart is ingevoerd. ''Eigenlijk zijn we nu al aan de slotfase begonnen'', aldus Verbeek.