UTRECHT - De officier van justitie in Utrecht heeft maandag achttien jaar gevangenisstraf geëist tegen de 27-jarige Eduard S. uit Roemenië.

Volgens de aanklager is deze verdachte de initiatiefnemer van twee ''buitensporig gewelddadige'' woningovervallen in Amsterdam en Veenendaal.

Tegen twee medeverdachten van 28 en 31 jaar heeft het OM zestien jaar cel geëist.

S. kende beide slachtoffers. In Veenendaal overviel hij een jaar geleden samen met drie landgenoten een 67-jarige man in diens woning.

Slachtoffer

Ze bonden hun slachtoffer vast met zijn eigen stropdas. Volgens de officier gebruikten ze zoveel geweld dat het slachtoffer daardoor om het leven kwam. Het slachtoffer werd de volgende ochtend gevonden door een thuishulpmedewerkster. Zijn 99-jarige moeder, die ook in het huis woonde, had niets gemerkt.

Tegen een 20-jarige verdachte die alleen bij de Veenendaalse zaak betrokken is, eiste de aanklager elf jaar cel.

De officier benadrukte dat de overvallers in Amsterdam werden gestoord en daarom moesten vluchten. Dat slachtoffer heeft geluk gehad, stelde de officier.

Oneens

Advocaat Henk Brink is niet eens met de rol die S. door het Openbaar Ministerie is toebedeeld. De bedoeling was juist dat het Veenendaalse slachtoffer niet thuis zou zijn, betoogde Brink. Toen de man wel thuis was, heeft S. geprobeerd om het geweld zoveel mogelijk te beperken.

Hij heeft tijdens de overval het alarm ingeschakeld zodat er hulp zou komen wanneer de overvallers weg waren. S. was verbaasd en teleurgesteld dat het alarm de hele nacht heeft staan loeien zonder dat er hulp is gekomen, voegde zijn advocaat daaraan toe.

Fabel

De aanklager verwees dat verhaal naar het rijk der fabelen. Volgens de officier is het alarm afgegaan omdat de overvallers het aanzagen voor een camera die ze ook wilden stelen. Daarna zijn ze vertrokken zonder zich om hun slachtoffer te bekommeren, besloot de aanklager.

De uitspraak van de rechtbank is op 29 maart.