ROTTERDAM - Het seksueel misbruik van leerlingen door paters salesianen in internaat Don Rua in 's-Heerenberg was intern al in 1967 bekend.

Dat blijkt uit zaterdag gepubliceerd onderzoek van NRC Handelsblad en de Wereldomroep.

Volgens beide media leidde onderzoek van het bestuur van de orde destijds tot het vertrek van een pater die zeker vijf jongens had misbruikt.

De secretaris van de hoogste bestuurder die het onderzoek uitvoerde, was Ad van Luyn, nu bisschop van Rotterdam.

Van Luyn

Van Luyn zegt in de NRC dat hij niet wist van het bestaan van het onderzoek''. De bisschop is voorzitter van de bisschoppenconferentie die onlangs opdracht gaf tot onderzoek naar het misbruik van kinderen door rooms-katholieke geestelijken.

De krant ontving de afgelopen twee weken van 128 oud-leerlingen van internaten en seminaries gedetailleerde informatie.

Daarin worden 137 paters, broeders en nonnen beschuldigd van seksueel of fysiek geweld.

Een woordvoerder van de kerkprovincie zegt dat Van Luyn in 1966 al weg was uit 's-Heerenberg, waar hij zat als particulier secretaris.

''Iemand met zo'n functie werd destijds niet bij dit soort zaken betrokken. Dat was het werk van de provinciaal overste en zijn vicaris en de overste van het betreffende huis en diens vicaris'', aldus de zegsman.

In 1967 was Van Luyn, die inmiddels in Nijmegen werkte, pas drie jaar priester. ''Iemand met zo'n geringe staat van dienst kreeg toen eveneens niet met dit soort kwesties te maken.''

Meldingen

De rooms-katholieke instelling Hulp & Recht heeft in de afgelopen weken zeshonderd meldingen binnengekregen van mensen die naar eigen zeggen in aanraking zijn gekomen met seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

Dat heeft bisschop Gerard de Korte van het bisdom Groningen-Leeuwarden laten weten. Afgelopen dinsdag was er nog sprake van 350 meldingen.

De meldingen gaan over persoonlijke ervaringen met misbruik maar bevatten ook reacties van mensen die hebben gehoord of gezien dat er misbruik heeft plaatsgevonden in rooms-katholieke instellingen.

Aanklacht

Niet alle meldingen leiden tot een aanklacht.Getuigen kunnen een melding doen, maar louter slachtoffers kunnen een klacht indienen.

''De meer ernstige meldingen kunnen leiden tot een formele klacht die Hulp & Recht vervolgens in behandeling neemt'', aldus De Korte. Volgens de bisschop kan het meldpunt Hulp & Recht worden vergeleken met een tuchtcollege.

Aanspreekpunt

Bisschop De Korte is namens de Nederlandse bisschoppenconferentie het aanspreekpunt als het gaat om het externe misbruikonderzoek.

Daarvan leidt oud-minister Wim Deetman de startfase. Die liet vrijdag weten zeer binnenkort te willen beginnen met het onderzoek.

Het Katholiek Nieuwsblad schreef vrijdag dat de kans bestaat de klachten niet alleen beperkt zullen blijven tot seksueel misbruik.

Volgens de krant zegt een groeiend aantal mensen niet seksueel te zijn misbruikt, maar lichamelijk en geestelijk te zijn mishandeld.