RIJSWIJK - De ochtendkranten besteden zaterdag veel aandacht aan de leiderschapswissel binnen de PvdA. De Volkskrant vult er maar liefst vier pagina's mee.

De kranten speculeren vooral over de consequenties die het vertrek van Wouter Bos heeft voor de strijd om het premierschap na de Tweede Kamer verkiezingen van 9 juni.

Zo kopt de Volkskrant 'Cohen schiet omhoog in de peilingen' en spreekt De Telegraaf van een 'titanenstrijd' die losbarst tussen Jan Peter Balkenende (CDA), Job Cohen (PvdA) en Geert Wilders (PVV).

De meeste kranten tonen begrip voor de keuze van Wouter Bos om meer aandacht te besteden aan zijn gezin en zij zien zijn beoogde opvolger Job Cohen als een geschikte kandidaat-premier.

Verzoenend

Zo laat het AD oud-campagnestrateeg voor het CDA Hans Hillen aan het woord. Hij meent dat de leiderschapswissel binnen de PvdA vooral Geert Wilders in de problemen zal brengen.

''Kiezers vinden mensen die een verzoenende toon aanslaan veel aardiger.'' De PVV-leider zoekt meer dan Cohen conflicten, stelt hij.

Commentaar

Trouw en Het Financieele Dagblad hebben in hun commentaar kritiek op demissionair premier Balkenende.

Zo stelt Trouw: ''Balkenende en Bos zijn er in de afgelopen drie jaar niet in geslaagd de missie van hun kabinet te volbrengen de stabiliteit en de sociale vrede in het land te herstellen. Bos heeft uit dat falen nu de consequentie getrokken. Balkenende zou zich daaraan moeten spiegelen. Daarvoor is het niet te laat in een tijd waarin een dag al lang is.''

Schoon schip

Ook Het Financieele Dagblad roept het CDA in het commentaar op om ''schoon schip'' te maken door het vertrek van Balkenende.

De Volkskrant speculeert in haar commentaar over het vertrek van Balkenende ná de verkiezingen. De krant benadrukt wel dat op 9 juni toch vooral de Tweede Kamer wordt gekozen.

Duidelijkheid

NRC Handelsblad pleit ervoor dat Balkenende al voor de verkiezingen duidelijkheid geeft over zijn uitspraak dat hij alleen als premier wil terugkomen.

''Het zou wenselijk zijn als Balkenende óf op zijn woorden terugkomt óf het voorbeeld volgt van zijn voormalige vicepremier en plaatsmaakt.''

Dat zou de weg kunnen vrijmaken voor een hernieuwde samenwerking tussen CDA en PvdA, wat sinds de val van het kabinet onmogelijk leek ''als gevolg van de humeuren van de leiders''.

Zware kluif

Het lijken moeilijke verkiezingen te worden voor Balkenende, zo meent ook historicus Pieter Gerrit Kroeger in het Nederlands Dagblad. Hij denkt dat het CDA een ''zware kluif'' krijgt aan Job Cohen.

Wel moeten de sociaaldemocraten volgens hem oppassen voor het zogenaamde 'Amsterdameffect'. Dat is de reflex dat ''Nederlanders niet geregeerd willen worden door een Amsterdamse bestuurder'', omdat de stad bekendstaat als een plek ''waar men vooral houdt van praten, maar zich verre houdt van actie en van het nemen van dappere beslissingen''.

Hij verwacht dat het CDA in de campagne die kaart gaat spelen.

Ringeloren

In de kleine christelijke kranten is er veel begrip voor de wijze waarop Wouter Bos en eerder deze week ook Camiel Eurlings kozen voor hun gezin boven de politiek.

Zo stelt het Reformatotisch Dagblad in een analyse dat het niet terecht is ''mensen als Bos en Eurlings neer te zetten als watjes die zich door hun vriendin laten ringeloren, of te klagen over het verdwijnen van 'jongens van stavast' ''.

Buitenland

De onverwachte machtswissel binnen de Partij van de Arbeid is ook in het buitenland groot nieuws. Media in onder meer de Verenigde Staten, Turkije, Duitsland, Groot-Brittannië en zelfs Taiwan besteden aandacht aan het vertrek van Wouter Bos en de kandidatuur van Job Cohen.

De kranten en televisiezenders kijken vooral naar de kansen van Cohen op het premierschap. De Duitse Tageszeitung haalt een peiling van Maurice de Hond aan, waaruit blijkt dat ''een meerderheid van de klompendragers de slimme Cohen als premier wil''.

Brokkenpiloot

De ex-burgemeester van Amsterdam wordt omschreven als een serieuze bedreiging voor de kansen van 'Harry-Potter-lookalike' en 'brokkenpiloot' Jan Peter Balkenende en 'Mozart-imitator' en 'Mozart-gorilla' Geert Wilders.

Ook The New York Times geeft Cohen ''een goede kans om de volgende premier van Nederland te worden''.

Hasj

De Duitse Südwest Presse lijkt zich te verbazen over de standpunten van Cohen.

''Homoseksueel is hij niet. Maar dat weerhoudt Cohen er niet van jaarlijks de Gay Pride in de grachten van Amsterdam te leiden. Hij rookt ook geen hasj. En toch komt hij op voor de ontelbare coffeeshops in zijn stad.''

Suggestief

De Financial Times richt zich vooral op het vertrek van Bos. Zijn besluit komt ''een week na de winst van de Partij voor de Vrijheid van Wilders'', stelt de Britse zakenkrant suggestief. Het dagblad ziet een ''gevoel van verwarring'' binnen de PvdA en het CDA.