ZEIST- Vastgoedtopman Evert Kroon is vrijdag vrijgelaten uit voorarrest. Eerder werd de financieel directeur van zijn onderneming, Kroon Group, al in vrijheid gesteld .

Dat meldde het bedrijf van Kroon vrijdag.

Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat de twee hebben gefraudeerd met facturen bij zowel de bouw als bij de verbouwingen van privépanden.

Hierbij ging het om bedrijfspanden en woningen. Ook interieurontwerper Jan des Bouvrie wordt verdacht van betrokkenheid bij deze fraude en valsheid in geschrifte en werd daarom twee dagen in een politiecel vastgehouden en verhoord.

Controle

De Belastingdienst voerde al geruime tijd een controle uit op de financiële administratie van de Kroon Group en de daaraan gelieerde vennootschappen.

''De Kroon Group heeft al haar medewerking daaraan gegeven'', meldt het bedrijf in een verklaring.

Verhoren

''Dit betekent dat de volledige boekhouding ter inzage is gegeven en bij eventuele vragen ook een nadere toelichting. Tot voor kort is er op een correcte manier overleg geweest met de accountants van de Kroon Group en de Belastingdienst over een aantal gerezen discussiepunten. Over een groot aantal van deze punten was al overeenstemming bereikt met de fiscus.''

De arrestatie van de topman op dinsdag 2 maart kwam als een grote verrassing voor alle betrokkenen, stelt de vastgoedonderneming. ''De verhoren hebben volgens de heer Kroon en zijn advocaat geen nieuwe feiten of inzichten opgeleverd.''

Schadeclaim

Evert Kroon vindt dat zijn aanhouding en voorarrest een buitenproportionele actie van het OM zijn geweest met grote schadelijke gevolgen voor de bedrijfsvoering van zijn bedrijf.

''Het is te prematuur om te zeggen of de Kroon Group met een schadeclaim komt richting het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst.''

Vervelend

De vastgoedmagnaat benadrukt dat deze actie van justitie uitermate vervelend is geweest. Niet alleen voor hem, maar ook voor zijn echtgenote, kinderen en zijn medewerkers.

Evert Kroon richtte zijn onroerendgoedimperium begin jaren negentig op. De onroerendgoedportefeuille wordt volgens zijn bedrijf geschat op ongeveer 450 miljoen euro.