HAARLEM - De Haarlemse coffeeshophouder Nol van Schaik roept coffeeshops in het hele land op om te staken tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni.

Door de deuren dicht te houden, wil hij bezoekers duidelijk maken wat er kan gebeuren als er weer een kabinet komt dat coffeeshops aan banden wil leggen. Zij gaan daardoor hopelijk stemmen op partijen die voor een liberaal cannabisbeleid zijn.

Van Schaik, eigenaar van de Willie Wortel coffeeshops in Haarlem, doet zijn oproep op een speciaal hiervoor opgerichte website.

''Het kan je niet ontgaan zijn dat wij als ondernemers in cannabis jaren enorm onder druk hebben gestaan van de politiek van de vier geflopte kabinetten-Balkenende'', schrijft hij.

De laatste van die kabinetten wilde bijvoorbeeld dat coffeeshops binnen een straal van 250 meter van scholen de deuren sluiten.

Kans

Volgens Van Schaik is de kans groot dat ook een volgend kabinet de cannabisondernemers niet goed is gezind. ''We kunnen er dus op wachten dat er straks nog meer coffeeshops worden gesloten, misschien zijn jij of ik wel de volgende, of misschien wel iedereen.''

De coffeeshophouder stelt dat zijn klanten sowieso niet zo veel met de politiek hebben en er de afgelopen jaren helemaal het vertrouwen in hebben verloren. Door op 9 juni de deuren te sluiten, hoopt hij ze zover te krijgen om toch te gaan stemmen.

Tijdelijk verschijnsel

''Dan voelen onze bezoekers zich misschien wel geroepen om even naar het dichtstbijzijnde stembureau te lopen om hun stem uit te brengen! De boodschap moet zijn dat deze dag gesloten coffeeshops slechts een tijdelijk verschijnsel zijn, maar ook een voorbode op een mogelijke toekomst zonder coffeeshops.''

Op de website staat een lijst van al dertien zaken die hebben toegezegd mee te doen aan de staking. De meeste staan in Haarlem, maar er zijn er ook uit onder meer Rotterdam en Arnhem. Van Schaik roept eigenaren en klanten van coffeeshops op om te stemmen op ''pro-cannabis partijen, zoals D66, PvdA, GroenLinks en de SP''.