DRIEBERGEN - Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) waarschuwt weggebruikers voor nepgoudverkopers langs de snelwegen.

De afgelopen weken zijn verschillende meldingen binnengekomen over deze vorm van criminaliteit. Dat heeft het KLPD vrijdag bekendgemaakt.

De verkopers, voornamelijk Oost-Europeanen, wenken op op- en afritten, vluchtstroken en parkeerplaatsen langs snelwegen bestuurders en doen alsof ze pech hebben. Vaak komen ze met een zielig verhaal dat ze geen brandstof meer hebben en op weg zijn naar zieke familie.

Als automobilisten geld geven, krijgen ze in ruil nepgouden sieraden. Als de nepgoudverkopers niet snel genoeg geld krijgen, proberen ze onder dwang nepgouden sieraden te verkopen. Ze zijn vooral actief in het zuiden en westen van het land.

Meldingen

Het KLPD heeft vorig jaar ruim vijfhonderd meldingen binnengekregen over nepgoudverkopers. De meeste kwamen binnen in de maanden juni (138), april (105), juli (101) en mei (81).

Het KLPD hield vorige week nog twee Roemenen aan die hun waar wilden verkopen. De politie nam de auto, acht kettingen, 48 ringen en dertien amuletten in beslag. De 'gouden' sieraden waren voorzien van een nep goudmerk.