ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag de advocaat Jacob Cornegoor vrijgesproken van onder meer valsheid in geschrifte in de Rotterdamse havenaffaire.

De rechters achten niet bewezen dat de advocaat stukken vals heeft opgemaakt.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vorige maand tegen de advocaat een taakstraf van 240 uur en een geldboete van 50.000 euro.

Cornegoor, die werkte voor zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen, had volgens het OM valse verklaringen en 'legal opinions' opgemaakt, waarmee het (destijds nog gemeentelijk) Havenbedrijf van Willem Scholten garant stond voor leningen van vele tientallen miljoenen euro's aan de RDM-bedrijven van Van den Nieuwenhuijzen.

Doordat RDM de leningen niet kon terugbetalen, gingen de banken voor meer dan 100 miljoen euro het schip in. Zij eisten geld van de gemeente en het Havenbedrijf, die begin 2005 aangifte deden.

Statuten

Cornegoor zou volgens het OM in strijd met de statuten van het Havenbedrijf hebben geschreven dat toenmalig directeur Scholten geen toestemming nodig had van de raad van commissarissen voor het afgeven van garanties.

De advocaat verklaarde tijdens de zitting over de betreffende bepaling in de statuten te hebben heen gelezen onder tijdsdruk. 'Oenig', noemde hij dat.

De rechter bepaalde donderdag dat de advocaat zich bij het opstellen van de stukken ''weinig kritisch'' heeft getoond, terwijl de nodige zorgvuldigheid wel van hem mocht worden verwacht. De rechtbank kan echter niet concluderen dat hij de opzet had de stukken vals op te maken.

Verheugd

Het Amsterdamse advocatenkantoor Spigthoff, waar Cornegoor partner is, meldde verheugd maar niet verbaasd te zijn over de uitspraak.

Het kantoor, dat vorig jaar zelf bekendmaakte dat de advocaat verdachte is in de zaak, stelt te hopen dat hiermee een einde komt aan een voor Cornegoor en het kantoor ''zeer belastende episode''.

Het OM gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van Cornegoor.