LELYSTAD - De 25-jarige man die verdacht wordt van vier steekincidenten in Lelystad, blijft nog negentig dagen vastzitten. Dat bepaalde de raadkamer van de rechtbank in Lelystad woensdag.

De ernst van de steekpartijen en het risico dat de verdachte na zijn vrijlating opnieuw strafbare feiten zou kunnen plegen, waren de belangrijkste redenen om het voorarrest te verlengen.

De man, die ook wel bekendstaat als Jack de Prikker, heeft een bekentenis afgelegd. Hij verklaaarde dat hij 'gewoon iemand wilde steken'. Het onderzoeksteam van de politie vindt dit aannemelijk, maar trekt de betrouwbaarheid van de bekentenis nog na.

Ontoerekeningsvatbaar

De verdachte werd in februari aangehouden in de forensisch psychiatrische inrichting in Heiloo, waar hij op dat moment verbleef. Hij was daar geplaatst op grond van een maatregel van de rechtbank in Amsterdam.

Die rechtbank besloot daartoe na een steekincident in een opvanghuis in Amsterdam op 7 april 2009. Hij werd daarvoor echter ontslagen van rechtsvervolging, omdat hij na onderzoek ''volledig ontoerekeningsvatbaar'' werd geacht.

Lelystad werd eind 2008 en begin 2009 opgeschrikt door vier steekpartijen, waardoor drie personen zwaargewond raakten en een man overleed.