AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam wordt toch volledig berecht voor haar rol bij het gifschip Probo Koala. Dat heeft de Hoge Raad besloten.

Het gerechtshof in Amsterdam had het Openbaar Ministerie (OM) eerder niet ontvankelijk in een deel van de vervolging van de gemeente verklaard. Dat besluit heeft de hoogste rechterlijke instantie nu vernietigd.

De gemeente speelde in juli 2006 als toezichthouder een rol bij het vertrek van de Probo Koala uit de haven van Amsterdam met vermeend giftig afval aan boord.

Een maand later droeg het door olieconcern Trafigura gehuurde schip het spul over aan een lokale afvalverwerker in Ivoorkust.

Die zou het hebben gedumpt in de stad Abidjan, waardoor zestien mensen zouden zijn omgekomen en tienduizenden personen ziek zouden zijn geworden.

Illegaal

Justitie klaagt Amsterdam aan voor het zich illegaal ontdoen van gevaarlijke afvalstoffen. De tweede aanklacht betrof dat de gemeente onterecht toestemming had gegeven voor het terug pompen van deze stoffen in de Probo Koala.

Voor die laatste verdenking mocht Amsterdam volgens het gerechtshof niet worden berecht, omdat dit voortvloeide uit haar exclusieve overheidstaak waardoor de gemeente hiervoor strafrechtelijke immuniteit zou genieten.

Het OM vervolgt behalve de gemeente Amsterdam ook de kapitein van de Probo Koala, Trafigura en afvalverwerker Amsterdam Port Services.

Die laatste nam een deel van het afval in eerste instantie aan, maar pompte het later weer terug. Het proces draait om wat zich destijds in Amsterdam afspeelde.