DEN HAAG - Nederlandse militairen zijn in 2002 niet betrokken geweest bij de executie van elf ontsnapte Afghaanse gevangenen.

Ook waren ze niet aanwezig tijdens deze schietpartij in de buurt van de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Dat concludeert het Openbaar Ministerie (OM) op basis van nader onderzoek naar de zaak. Omdat daarbij geen nieuwe informatie naar boven is gekomen, concludeert justitie net als in 2002 dat er geen aanleiding is een strafrechtelijk onderzoek te beginnen.

De demissionaire ministers Eimert van Middelkoop (Defensie) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) hebben dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Argos

Het nieuwe onderzoek werd eind oktober vorig jaar in gang gezet naar aanleiding van een uitzending van het radioprogramma Argos, dat zich al tijden verdiept in de kwestie.

Daarin is, mede op grond van foto's van de stoffelijke overschotten, gesuggereerd dat Nederlandse militairen mogelijk getuige van de executie waren of hierbij betrokken zijn geweest.

Maar volgens de ministers heeft ook het tweede onderzoek van het OM daarvoor geen enkele aanwijzing opgeleverd.

Schietpartij

De Nederlandse militairen kwamen na afloop van de schietpartij ter plaatse en troffen toen de doden en een gewonde aan.

De gewonde werd met een Nederlandse ISAF-ziekenauto naar een ziekenhuis gebracht, maar overleed onderweg.

Foto's

De militairen van de luchtmobiele infanteriecompagnie hebben op verzoek van hun commandant foto's gemaakt om de situatie vast te leggen.

Negen digitale foto's kwamen bij Argos terecht. Op een ervan is gedeeltelijk een niet herkenbare Nederlandse militair te zien.

De bestandstijden van Argos lagen echter enkele uren eerder dan de tijden op de floppy disc van de camera.

Volgens het Nederlands Forensisch Instituut kan dat verschil mogelijk worden verklaard door de afwijkende tijdzones van de computers waarmee kopieën van de bestanden zijn gemaakt, aldus de bewindslieden.

Ook het gedetailleerde verslag van de Nederlandse compagniescommandant onderbouwt volgens hen de stelling dat de tijdsaanduidingen bij de foto's van Argos niet kloppen.