AMSTERDAM - Een ex-militair die getraind is als kickboxer heeft drie jaar celstraf, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, gekregen omdat hij een agente heeft geslagen.

De man ging bij een verkeerscontrole in Leeuwarden volledig door het lint en velde de agente met een vuistslag tegen het hoofd. De vrouw belandde met haar hoofd op de weg en raakte zwaargewond.

Justitie eiste zes jaar celstraf voor poging tot doodslag, maar daarvan sprak de rechtbank in Leeuwarden hem vrij. De rechters achtten hem wel schuldig aan zware mishandeling.

Joegoslavië

De man wijt zijn reactie aan trauma's die hij zegt te hebben opgelopen tijdens zijn uitzending naar voormalig Joegoslavië.

De rechtbank heeft begrip voor zijn problemen, maar vindt niet dat dit hem vrijpleit. De man is verminderd toerekeningsvatbaar, maar had wel anders kunnen reageren.

De verdachte had te veel gedronken en slingerde over de weg toen hij op 15 november aan de kant werd gezet.

Hij stapte direct uit, liep naar de politieauto en schopte een deuk in het portier van de bestuurder. De agenten stapten ook uit en probeerden de man aan te houden.

Oorlog

De kickboxer was het daar niet mee eens en zei tegen zijn vriendin, die hij aan de telefoon had, 'dat het oorlog werd'. Hij sloeg een agent een bloedneus. De agente die te hulp was geschoten werd nog harder geraakt en smakte tegen het asfalt. De vrouw liep onder meer een schedelbreuk en een hersenschudding op.

Uiteindelijk was een half dozijn agenten, pepperspray, de wapenstok en een politiehond nodig om de verdachte onder controle te krijgen. De man bleek in 2004 ook al veroordeeld te zijn voor zware mishandeling.