MIDDELBURG - De rechtbank in Middelburg heeft dinsdag erkend dat het Openbaar Ministerie (OM) meermalen heeft gewaarschuwd dat de man die zaterdag in Zierikzee twee van zijn drie kinderen doodschoot, zinde op eerwraak.

De rechtbank schorste de man op 24 februari uit zijn voorlopige hechtenis.

Het OM maakte maandag bekend dat het de rechtbank minstens één keer heeft gewaarschuwd voor eerwraak.

De rechtbank zei toen dat haar niets bekend was van dergelijke waarschuwingen. Nu geeft ze toe dat minimaal twee keer is gewaarschuwd, voor het laatst op 23 februari.

Wat de overwegingen zijn geweest om de man toch te schorsen, kan de rechtbank niet zeggen. Zij wijst erop dat de beraadslagingen van de rechters geheim zijn.

Zedendelict

De man zat vast wegens een aangifte van een zedendelict door zijn dochter. De raadkamer schorste zijn voorlopige hechtenis in februari onder de voorwaarden dat hij geen contact mocht opnemen met zijn familie en ook niet in Zierikzee mocht zijn.

Het Openbaar Ministerie had in beroep kunnen gaan tegen die schorsing, maar deed dat niet.

Straf

Het OM wilde niet het risico lopen dat het hof de voorlopige hechtenis niet zou toewijzen, waardoor de beperkende voorwaarden niet meer zouden gelden. Het OM wilde met die voorwaarden de vrouw beschermen.

De man had al eerder een straf uitgezeten voor huiselijk geweld. Bij de behandeling van die strafzaak op 25 november vorig jaar sprak de officier van justitie ook al over de mogelijkheid van eerwraak.