HILVERSUM - Eva Jinek wordt vanaf september medepresentator van het nieuwe programma Nieuwsuur van de NOS en NPS op Nederland 2.

Dat meldden beide omroepen dinsdag. Eerder was al bekend dat ook Twan Huys anchor wordt en dat Clairy Polak voor Nieuwsuur interviews op locatie gaat maken.

Jinek is afkomstig van de NOS, waar zij het NOS Journaal en het Journaal op 3 presenteert.

Volgens een NOS-woordvoerster stopt ze per 1 mei met het presenteren van de journaals om zich voor te bereiden op haar nieuwe functie. Huys is als presentator van NOVA, dat gaat verdwijnen, een bekend gezicht van de NPS.

Nieuwsuur wordt een dagelijks programma met nieuws en achtergronden. NOS en NPS willen met het programma op een onpartijdige manier achtergronden en context geven bij het dagelijkse nieuws.

Redactie

De redactie komt onder leiding te staan van hoofdredacteur Carel Kuyl (NPS) en de adjunct-hoofdredacteuren Rob Koster (NOS) en Hugo van der Parre (NPS). Koster is nu nog research verslaggever bij de NOS en vervulde jarenlang verschillende functies bij de omroep. Van der Parre en Kuyl vormen samen de huidige hoofdredactie van NOVA.

Nieuwsuur wordt met ingang van het nieuwe tv-seizoen uitgezonden op het tijdstip van NOVA en duurt vijftig minuten. In het programma is veel aandacht voor 'Den Haag' en ' Brussel'. Ook het huidige Sportjournaal van Nederland 3 wordt in Nieuwsuur geïntegreerd.