DEN HAAG - Cliënten van de zorginstelling Stichting Zorgcentra De Betuwe zijn naar de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam gestapt omdat ze vinden dat de zorg ''ver onder de maat'' is.

De centrale cliëntenraad van de instelling wil dat de ondernemingskamer onderzoek doet naar het beleid van de Raad van Bestuur en dat deze zo nodig ingrijpt. Dat heeft de advocaat van de cliënten maandag laten weten.

De stichting heeft een aantal verpleeg- en verzorgingshuizen, levert thuiszorg en verleent zorg aan bijna vijfhonderd personen. Volgens de cliëntenraad schiet de directie tekort in het bieden van zorg en veiligheid.

Ook het financiële beleid zou te wensen overlaten en daardoor zou er niet genoeg personeel beschikbaar zijn. Volgens de advocaat is het voor het eerst dat een cliëntenraad van een zorginstelling de stap naar de Ondernemingskamer maakt.

Gesprekken

Volgens de advocaat heeft de cliëntenraad eerder de Raad van Bestuur van de instelling benaderd om de situatie aan te kaarten, maar heeft die de gesprekken met de cliënten opgeschort. De directie van de instelling was maandagavond niet te bereiken voor commentaar.

De cliëntenraad bestaat uit bewoners van de instelling of familieleden van bewoners.