ZIERIKZEE - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de raadkamer in februari gewaarschuwd dat de man die zaterdag twee van zijn kinderen doodschoot, eerwraak wilde plegen.

Bekijk lezersfoto's van het drama op NUfoto

Ook had het OM de man er in december al van beschuldigd dat hij een vuurwapen wilde regelen om zijn vrouw dood te schieten.

Desondanks stelde de raadkamer de man, die vastzat na een aangifte van zijn dochter wegens seksueel misbruik, op vrije voeten. Dat heeft het OM maandag laten weten.

De raadkamer schorste de Iraakse man op 24 februari op voorwaarde dat hij geen contact mocht zoeken met zijn familie en ook niet in Zierikzee mocht komen. Afgelopen zaterdag schoot de man zijn 9-jarige zoon en 19-jarige dochter dood in een woning in Zierikzee.

Bewijs

Het OM ging indertijd niet in beroep tegen de schorsing. Volgens een woordvoerder van het OM was zowel het bewijs rondom de zedenzaak als de beschuldiging van het wapenbezit dun.

''Door in beroep te gaan loop je de kans dat het Hof zegt dat de zaak zo dun is dat ze het voorarrest niet eens meer toewijzen. In zo'n geval gelden de beperkende voorwaarden ook niet meer.'' De rechtbank was maandagavond niet te bereiken voor commentaar.

Brief

De politie en de burgemeester van Zierikzee, Gerard Rabelink, wisten dat het gezin gevaar liep. Rabelink had op 27 januari in een brief aan het OM laten weten dat zowel hij als de politie en diverse zorginstellingen verschillende keren vervangende woonruimte aan de vrouw hadden aangeboden, maar dat zij dit pertinent weigerde.

Dit maakte de burgemeester maandag bekend, naar eigen zeggen in reactie op geruchten in Zierikzee dat hij niet genoeg zou hebben gedaan om het gezin tegen de man te beschermen.

Beveiliging

Het gezin had sinds 1 februari beveiliging. Hoe die beveiliging in elkaar stak mag een woordvoerster van het OM niet vertellen.

''Ik ga er vanuit dat de beveiliging secuur is uitgevoerd. De man is ook op verschillende momenten opgepakt. Wij hebben nooit een melding gehad van schending van het verbod op contact of het straatverbod.''